FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Lista warzyw

    • Brokuł

    Brokuł

    Frakcja: od 1 mm do 5 mm

    Brokuł, kapusta szparagowa – podgatunek kapusty kreteńskiej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie. Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw. Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza, duże ilości wapnia, który wzmacnia kości i zęby skuteczniej niż mleko i jogurty. Ponadto w brokułach znajdują się znaczne ilości żelaza i potasu, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Brokuły wspomagają ogólną odporność organizmu i działają antynowotworowo. Zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne, przez co mogą być stosowane w wielu dietach odchudzających. Do ostatnich super właściwości brokułów dołączyła także skuteczność w hamowaniu złośliwych nowotworów. Brokuły nie lubią długiego przechowywania. Po 2-3 dniach w lodówce potrafią zakwitnąć na żółto i nie są już wówczas takie dobre. A można je jadać nie tylko gotowane, ale także surowe, w sałatkach i z rożnymi dipami.

    Pełny opis: Brokuł

    • Buraczki czerwone

    Buraczki czerwone

    Frakcja: od 1mm do 10mm, proszek

    Korzeń buraka zawiera cenne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W suchej masie jest w zależności od odmiany 1-2,5% białka, 4-9% cukrów, ok. 9 mg witaminy C, karoten, wiele makro- i mikroelementów (kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, sód, rubid, cez), witaminy z grupy B, kwas foliowy. Dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm. Zawarte w nich substancje pektynowe ułatwiają trawienie, a także hamują procesy gnilne w jelitach, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Występujące w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek, a dzięki zawartości antocyjanów buraki są pomocne w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Cennym składnikiem jest również kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży. W naszych kuchniach zastosowanie ma zarówno korzeń jak i odmiana uprawiana specjalnie dla liści, czyli botwina. Liście i korzeń różnią się zasadniczo zawartością składników mineralnych i witamin.

    Pełny opis: Buraczki czerwone

    • Cebula

    Cebula

    Frakcja: od 1 mm do 6 mm, proszek – biała i czerwona oraz podsmażana

    Cebula była znana i uprawiana powszechnie już w starożytności. Wszystkie gatunki Alium pochodzą z półkuli północnej. Cebula zwyczajna pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu i Turcji. Cebula, tak jak i czosnek pochodzi z rodziny liliowatych. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności jest pożądanym składnikiem zdrowej diety. Cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, moczopędne i pobudzające perystaltykę jelit. Jest również pomocna w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeniach w oddawaniu moczu. Cebula ma także korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Dieta bogata w cebulę przeciwdziała chorobom serca i wzmaga odporność organizmu na choroby, w tym także nowotworowe. Warzywo to stosowane zewnętrznie jest lekiem na rany, czyraki, oparzenia i odmrożenia, a także w walce z piegami i trądzikiem. Cebula może być przykładana na bolące miejsca w przypadkach bólów kostnych, stawowych i nerwobólów.

    Pełny opis: Cebula

    • Chrzan

    Chrzan

    Frakcja: grys, proszek

    Działanie chrzanu świetnie znała polska wieś i korzystała z jego właściwości konserwujących. Chrzan ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Zawiera składniki mineralne: fosfor, siarkę, potas, wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A, oraz bakteriobójcze fitoncydy i inne substancje. Duża ilość witaminy C zawarta w korzeniu zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Chrzan ma właściwości poprawiające krążenie krwi. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu ułatwia trawienie i dlatego doskonale nadaje się do tłustych, ciężkostrawnych dań mięsnych. Stąd też zalecany jest przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Posiada także właściwości rozgrzewające, toteż okłady z tartego chrzanu przynoszą ulgę w bólach korzonków i nerwobólach, przy reumatyzmie, rwie kulszowej, odmrożeniach itp. oraz bakteriobójcze – syrop z niego pomaga przy zapaleniu oskrzeli i kaszlu. Korzeń chrzanu charakteryzuje przyjemny, choć ostry smak, urozmaicający nawet najbardziej mdłe jedzenie.

    Pełny opis: Chrzan

    • Cukinia

    Cukinia

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm, proszek

    Kabaczek-cukinia, odmiana dyni zwyczajnej. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Od kilkunastu lat stała się modnym warzywem również w Polsce. Cukinia wyparła u nas popularną dynię rosnącą wcześniej w każdym ogródku. Cukinia to warzywo niskokaloryczne, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Ma właściwości odkwaszające organizm oraz sprzyja przemianie materii. Ceniona jest głównie za jej wyborny smak. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia o długości 15-25 cm z miękką delikatną skórką i miąższem z niewykształconymi jeszcze gniazdami nasiennymi. Takie warzywo można dodawać do potraw ze skórką, natomiast wyrośnięte i starsze lepiej obierać. Cukinia podobnie jak dynia ma dużo witaminy A, zawiera ponadto witaminy C, PP, B1 oraz karoten. W swoim składzie posiada sole mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez. Owoce cukinii nie kumulują azotanów oraz metali ciężkich. Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, którego kwiaty są również jadalne.

    Pełny opis: Cukinia

    • Czosnek

    Czosnek

    Frakcja:grys, proszek. Czosnek niedźwiedzi: płatki, proszek

    Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku. Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedynczym ząbku tego zioła. Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina. Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organizmie, pomaga również w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej. Czosnek poprawia trawienie. Czosnek również wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, czosnek uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę

    Pełny opis: Czosnek

    • Groszek

    Groszek

    Frakcja: całe ziarno

    Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach (w Polsce najbardziej znane to: Iłówiecki, De Grace, Lincoln), dość znacznie różniących się między sobą wielkością, smakiem, a także wartością odżywczą. Ziarna groszku są zielone, soczyste, delikatne, niemączyste, słodkie, lekkostrawne i bardzo odżywcze. Zawierają w swoim składzie m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; biotynę. Groszek działa odkwaszająco na organizm, przez co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Pomaga także zmniejszyć ryzyko chorób serca, kontrolować cukrzycę typu 2 i regulować pracę jelit. Groch cukrowy nie zawiera glutenu, dlatego jest świetnym produktem dla osób z celiakią. Gdy nie ma świeżego groszku, zawsze można wykorzystać suchy groch. To dostępne przez cały rok bogate źródło błonnika, białka, molibdenu, kwasu foliowego, witaminy B1, potasu i fosforu. Zawiera także izoflawony, zwłaszcza daidzeinę.

    Pełny opis: Groszek

    • Kalafior

    Kalafior

    Frakcja: od 1 mm do 6 mm, proszek

    Kalafior - podgatunek kapusty kreteńskiej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera więcej białka, soli mineralnych i witamin niż kapusta głowiasta biała. Warzywo to jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Poza wapniem, cynkiem i sodem w kalafiorze znajdziemy witaminy K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy oraz potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor i jod. Kalafior zawiera także naturalne związki, wspomagające nasz układ immunologiczny. Zawiera również olejki eteryczne, w skład których wchodzi siarka. Jej związki są przyczyną przykrego zapachu, występującego przy gotowaniu i gniciu kalafiora. Warzywo to uprawia się na bezpośrednie spożycie i dla przetwórstwa. Ostatnio coraz częściej stosuje się zamrażanie kalafiorów. Należy pamiętać, że kalafior zachowuje najwięcej właściwości zdrowotnych, gdy jest spożywany na surowo.

    Pełny opis: Kalafior

    • Kapusta

    Kapusta

    Frakcja: cięta – biała i kwaszona

    Kapusta zawiera ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Kapusta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa. Wyciśnięty z niej sok jest doskonałym środkiem przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy, niedokwaśności i nadkwaśności, może być również stosowany w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony oraz ogólnym zmęczeniu. Można tez stosować okłady z kapusty.

    Pełny opis: Kapusta

    • Koper

    Koper

    Frakcja: igiełki

    Koper - jednoroczne, aromatyczne zioło osiągające wysokość do 75cm. Koper ma proste łodygi, pierzaste liście i wiele żółtych kwiatów, które tworzą kiście. Koper należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i fosfor, prowitaminę A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C oraz inne związki i substancje czynne, a także olejek lotny. Koper zawsze był uważany jako środek leczniczy w problemach układu pokarmowego. Jest świetnym sposobem na pozbycie się wzdęć, łagodzi skurcze żołądkowe, kolki i niestrawności. Koper posiada również właściwości moczopędne. Żucie nasion kopru pomaga w walce z nieświeżym oddechem, a napar z kopru jest pożyteczny w czasie przeziębień, grypy, kaszlu. Koper zwiększa produkcję mleka u kobiet karmiących. Herbatka z kopru pita przez karmiące matki regularnie pomaga w uniknięciu kolek u niemowlaków. Liście, główki z nasionami oraz nasiona kopru są podstawą w przyrządzaniu kiszonych warzyw, przede wszystkim ogórków.

    Pełny opis: Koper

    • Kukurydza

    Kukurydza

    Frakcja: całe ziarno

    Kukurydza to roślina wszechstronna: wykorzystuje się ją w przemyśle, ma też właściwości lecznicze i kosmetyczne. Ziarna, zależnie od odmiany, zawierają 60-70% skrobi, 9-14% białka, 4-8% tłuszczu. Ziarna kukurydzy są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K, zawierają niewiele witaminy C. W ziarnie znajdziemy także sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Wykorzystuje się ją jako surowiec w przemyśle spirytusowym, piwowarskim, olejarskim, a nawet cukierniczym. Jest także przetwarzana na skrobię, używaną w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Badacze z Luizjany zauważyli, że w społeczeństwach, w których jada się bardzo dużo kukurydzy, rzadko występuje rak jelita grubego, piersi i prostaty.

    Pełny opis: Kukurydza

    • Marchew

    Marchew

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm, plastry, słupki, proszek

    Korzeń marchwi poza karotenoidami (czyli prowitaminą A), zawiera także cukry, białko, olejek lotny, witaminy B1, B2, B6 i C, E, H, K, PP a także minerały takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor i pektyny. Jest niskokaloryczna. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i poprawiającego stan i koloryt skóry. Marchew zapobiega degradacji i starzeniu się organizmu. Jest pełna antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie białek i szkodliwe ingerencje w strukturę komórek. Korzeń ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Marchew jest obecna w różnych kosmetykach – olejkach, emulsjach i kremach przeznaczonych głównie dla suchej, łuszczącej się i dojrzałej skóry, oraz kosmetykach dosłonecznych. Tonizuje i chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV. Zwiększa odporność i elastyczność skóry oraz błon śluzowych.

    Pełny opis: Marchew

    • Ogórek

    Ogórek

    Frakcja: od 1 mm do 6 mm – kwaszony i konserwowy. Ogórek zielony ze skórką: od 1 mm do 6 mm, proszek

    Ogórek - warzywo o zielonej skórce i soczystym miąższu, o świeżym, charakterystycznym zapachu. Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, lecz są cenione ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm. Ogórki zawierają sole mineralne, kwasy organiczne, cukry i witaminy: B1, B2, B6, B12, C oraz sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Ich dobroczynne działanie wiąże się również z wysoką zawartością siarki, cząsteczek śluzowych i enzymów. Charakteryzują się wysoką zawartością potasu, fosforu, wapnia, sodu i magnezu. Ogórek ma ten sam odczyn PH, co skóra, więc korzystnie wpływa na jej kondycję. Sok z ogórka łagodzi podrażnienia i zmiękcza skórę. Nawilża ją, tonizuje i odświeża. Działa ściągająco, wygładzająco i wybielająco. Rozjaśnia piegi i przebarwienia. Szczególnie polecany dla osób z cerą tłustą, trądzikową i skłonnością do wyprysków.

    Pełny opis: Ogórek

    • Papryka

    Papryka

    Frakcja: od 1 mm do 6 mm, proszek

    Papryka to nie tylko potrawa, przyprawa ale także lek i afrodyzjak.Wzmacnia bowiem siły witalne organizmu, przydaje mu nowej energii i rozpala, w dosłownym znaczeniu, pożądanie. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C, jednak podczas obróbki termicznej następuje ogromna utrata tej witaminy, dlatego lepiej jest spożywać paprykę na surowo. Papryka dostarcza także prowitaminy witaminy A (betakarotenu), z której w organizmie powstaje witamina A. Za ostry smak papryki odpowiada alkaloid o nazwie – kapsaicyna. Papryka jest łagodnym diuretykiem, często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi, chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające kapsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w postaci różnego rodzaju maści, plastrów i mazideł - wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach gośćcowych, nerwobólach. Leki produkowane z papryki są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu.

    Pełny opis: Papryka

    • Pasternak

    Pasternak

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm, proszek

    Ostatnio obserwuje się pewne zainteresowanie tą rośliną zmierzające do wprowadzenia jej do produkcji warzywniczej i spopularyzowania jej spożycia. Pasternak to warzywo o dużej wartości odżywczej. Nadaje się do użytkowania jako przyprawa do różnych potraw, zarówno w postaci świeżej, w formie suszu oraz jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Pasternak zawiera 17—19% suchej masy, przeważnie w postaci skrobii. Cukry ogółem stanowią 8,6 - 10,5%, a białka — 0,8% świeżej masy. Ilość wymienionych składników stanowi o wysokiej, kalorycznej wartości pasternaku. Pasternak zawiera sporo minerałów oraz witamin, zwłaszcza C i z grupy B. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe, dostarcza sporo błonnika, dlatego spożywany na surowo u niektórych osób może wywołać wzdęcia. Charakterystyczny zapach nadają pasternakowi olejki eteryczne zawarte w dość znacznych ilościach we wszystkich częściach rośliny i mających dość poważne znaczenie dietetyczne.

    Pełny opis: Paterniak

    • Pietruszka

    Pietruszka

    Frakcja: płatki, listki

    Pietruszka zwyczajna jest naszym najbardziej znajomym ziołem szeroko stosowanym jako kucharska przyprawa od ponad 2000 lat, ale rzadko konsumowana samodzielnie. Liście, korzenie oraz owoce pietruszki zwyczajnej wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Chociaż pietruszka nie jest jedzona w dużych ilościach, jest dobrym, naturalnym źródłem karotenu (prowitaminy A), witamin B1, B2 i C. Zawiera również spore ilości żelaza i innych minerałów, w związku z czym jest dobrym środkiem odżywczym i uzupełnieniem codziennej diety. Flawonoidy zawarte w pietruszce posiadają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę oraz działa moczopędnie. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi). Częściami używanymi w lecznictwie są dojrzałe owoce (nasiona), korzeń oraz nadziemne części zioła.

    Pełny opis: Pietruszka

    • Por

    Por

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm

    Por to warzywo często w Polsce niedoceniane. Starożytni wiedzieli, że por ma nie tylko bardzo wyrafinowany smak ale również posiada właściwości lecznicze. Por traktowany jest wyłącznie jako jeden z elementów włoszczyzny, dodawany do zup, czasem do surówek, tymczasem ma ogromną wartość odżywczą dzięki zawartości dużej ilości soli mineralnych, głównie wapnia i fosforu. Dzięki zawartości witamin, węglowodanów i białka jest zalecany przy leczeniu schorzeń takich jak artretyzm, reumatyzm, dolegliwości dróg moczowych, niestrawność, zaparcia, otyłość, czyraki, hemoroidy, czy wrzody. Por jest warzywem o właściwościach podobnych do cebuli, jednak o wiele łagodniejszym i do tego niskokalorycznym. Stanowi zatem doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Jest również bardzo pomocny w oczyszczaniu organizmu – stosuje się go przy wszelkiego rodzaju zatruciach : grzybami, nieświeżym pokarmem czy ołowiem ze spalin samochodowych. Por jest także pomocnym środkiem przy przeziębieniach.

    Pełny opis: Por

    • Rzodkiewka

    Rzodkiewka

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm

    Rzodkiewka jest warzywem o wysokiej wartości biologicznej, tym bardziej że spożywana wyłącznie na surowo, zachowuje jako pokarm wszystkie biologicznie wartościowe składniki. Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych włosów". Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B6, a także minerałów: potasu, miedzi, manganu, żelaza, siarki. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są osobom borykającym się z niedokrwistością. Natomiast charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.

    Pełny opis: Rzodkiewka

    • Szczypiorek

    Szczypiorek

    Frakcja: rurki

    Szczypiorek rośnie dziko na całej półkuli północnej. W Europie sięga od Skandynawii do Włoch, w Azji od Kaukazu po Syberię i Daleki Wschód. Jest uprawiany jako warzywo. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku. Użytkową częścią szczypiorku są liście, których wartość biologiczna jest stosunkowo wysoka. W 100 g świeżej masy znajduje się około 80 mg witaminy C, 26 mg karotenu, oraz 16 mg olejków eterycznych zawierających siarkę. Wartość kaloryczna 100 g świeżej masy — 64 kal. Liście szczypiorku są bogatym źródłem soli mineralnych - potasu, wapnia, żelaza, chloru, karotenu, sodu, fosforu i magnezu oraz witaminy: B1 i B2. Zalety zdrowotne szczypiorku są zbliżone do tych, jakie mają jego znakomici krewniacy z rodziny liliowatych - czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt, dodaje potrawom pikantnego smaku oraz aromatu. Słynie także z ogromnych właściwości bakteriobójczych i wzmagających. Liście szczypiorku powszechnie używane są jako przyprawa.

    Pełny opis: Szczypiorek

    • Szparagi

    Szparagi

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm

    Zajadają się nimi Francuzi, ale u nas uchodzą za luksus. A przecież znane były w Polsce już w XVIII wieku. Szparagi są niskokaloryczne, ale bardzo pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Szparagi są cennym źródłem witamin C, K oraz z grupy B, a także składników mineralnych- żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A. Szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów. Szparagi zawierają mało sodu, dlatego bez obaw mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem. Szparagi zawierają związki purynowe, których powinny wystrzegać się osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Jednak jadamy je tak rzadko i w niewielkich ilościach, że nikomu nie powinny zaszkodzić. Warto, by szparagi częściej gościły na naszych stołach.

    Pełny opis: Szparagi

    • Szpinak

    Szpinak

    Frakcja: płatki, proszek

    Dawniej zwracano jedynie uwagę na dużą zawartość żelaza w szpinaku. Jest ona naprawdę imponująca – 3 mg w 100g warzywa. Szpinak zawiera spore ilości kwasu foliowego czyli witaminy B. Dzięki kwasowi foliowemu organizm lepiej wykorzystuje substancje białkowe zawarte w pożywieniu, łatwiej tworzy skomplikowane molekuły i krwinki czerwone. Ponadto kwas ten pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jak donoszą ostatnie badania kwas foliowy wraz z witaminą B6 są jeszcze bardziej skuteczne w zapobieganiu chorobom układu krążenia niż czosnek i witamina E. Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające.

    Pełny opis: Szpinak

    • Ziemniaki

    Ziemniaki

    Frakcja: od 1 mm do 10 mm

    Ziemniaki uprawiane były przez Inków – już ok. 3500 lat temu. Do Polski przywiózł je z wiedeńskiej wyprawy (1683) Jan III Sobieski. Ziemniaki należą do produktów o szczególnie niskiej wartości energetycznej. Pozbawione są tłuszczu i sodu, zawierają natomiast ważne proteiny i węglowodany, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w diecie lekkostrawnej. Ziemniaki są ważnym źródłem składników mineralnych, a wśród nich szczególnie magnezu, który odgrywa istotną rolę w regulacji wzrostu, przemiany materii i podziału komórkowego. Ponadto znajdziemy w nich znaczne ilości fosforu i potasu, mającego działanie zasadotwórcze. W śladowych ilościach zawierają też wapń, żelazo, mangan, fluor, jod i siarkę. Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Krochmal zawarty w ziemniakach chroni skórę przed podrażnieniami.

    Pełny opis: Ziemniaki

Warzywa liofilizowane

Warzywa uzyskane metodą liofilizacji w pełni zachowują właściwości warzyw świeżych: smak, zapach, wartości odżywcze. Nie ulegają degradacji najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne. Dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu. Wpływają korzystnie na smak produktu finalnego.


Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu. Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego:www.sklep.kolagenum.com