Rozumiem

Używamy cookies, aby poprawić jakość naszych usług. Dalsze przeglądanie oznacza, że akceptują stosowanie plików cookie. W każdej chwili można zmienić ustawienia dot. plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Liofilizaty

Liofilizacja – najnowsza i najzdrowsza metoda utrwalania żywności!

Polega na sublimacji, czyli suszeniu produktu poprzez wymrażanie wody. Liofilizaty zachowują pełny skład witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Szacuje się, że liofilizat jest w 95% pierwotnym surowcem, dzięki temu, że proces odbywa się w sterylnych warunkach, bez jakichkolwiek dodatków czy konserwantów. Liofilizaty są przy okazji oczyszczane z bakterii, które mogą być obecne w świeżym surowcu. Jako firma zaczęlismy działalność 26 lat temu od liofilizacji mięsa i zup, a dziś poddajemy temu procesowi większość świeżych produktów: owoce, warzywa, grzyby, zioła i przyprawy, a nawet kolagen z ryb. Jesteśmy jedyną firmą w Europie posiadającą nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem wyrobów mięsnych i mleczarskich. Jako jedyni w Polsce uzyskujemy też metodą liofilizacji naturalne białko – liofilizowany kolagen z ryb, który przebojem zaczyna zdobywać świat naturalnej żywności oraz medycyny estetycznej.

 

ANANAS              ananas Ananas zawiera potas, miedź, mangan, tiaminę, witaminy B2 i B6. Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Również przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

ANANAS  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1515
Wartość energetyczna (kcal) 358
Tłuszcz (g) 1,3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) <0,1
Węglowodany (g) 80
Cukry (g) 51
Błonnik (g) 7,8
Białko (g) 2,6
Sól (g) 0,02


Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 



ARONIA aronia Aronia zawiera liczne minerały; wapń, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy C i K. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Wapń jest potrzebny do utrzymania prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.

ARONIA  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1077
Wartość energetyczna (kcal) 256
Tłuszcz (g) 0

Kwasy tłuszczowe nasycone (g)

0

Węglowodany (g)

45

Cukry (g)

40

Błonnik (g)

25

Białko (g)

6,6

Sól (g)

<0,01

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

PIETRUSZKA pietruszka Liofilizowana pietruszka jest źródłem potasu, tiaminy i niacyny. Zawarty potas w liofilizowanej pietruszce pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, układu mięśni i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Niacyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu błon śluzowych.

PIETRUSZKA

W 100g

W 30g (opakowanie0

GDA% (w 30g)

Wartość energetyczna

2052kJ/492kcal

615,6kJ/147,6

7,38%

Białko

52,8g

15,84g

31,68%

Węglowodany

108g

32,4g

12%

Tłuszcze

4,8g

1,44g

2%

Potas

5560mg

1668mg

83,4%

Tiamina

0,88mg

0,26mg

24%

Niacyna

11,2mg

3,3mg

21%

*% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej innych czynników. Od podanych wartościach w tabeli, skład minerałów, witamin może być większy lub mniejszy, zależny o urodzaju świeżych owoców. Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 


 

BANAN

banan

 

Banan jest źródłem potasu, magnezu, ryboflawiny. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Ryboflawina pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Ryboflawina również ma wpływ na utrzymaniu prawidłowego widzenia.

BANAN  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1513
Wartość energetyczna (kcal) 357
Tłuszcz (g) 1,1
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,4 
Węglowodany (g) 80
Cukry (g) 41
Błonnik (g) 6,2
Białko (g) 3,7
Sól (g) <0,01

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

ŚLIWKA sliwka Śliwka zawiera witaminę A i E. Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. A witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

ŚLIWKA  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1484
Wartość energetyczna (kcal) 351
Tłuszcz (g) 1,5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3
Węglowodany (g) 74
Cukry (g) 25
Błonnik (g) 12
Białko (g) 4,4
Sól (g) 0,04

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

CZARNY BEZ                                                            czarny bez Bez czarny zawiera dużo witaminy B6, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego układu nerwowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi pomaga również w funkcjonowaniu mięśni oraz bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.

CZARNY BEZ  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1303
Wartość energetyczna (kcal) 311
Tłuszcz (g) 2,3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 53
Cukry (g) <0,5
Błonnik (g) 33
Białko (g) 3,1
Sól (g) 0

 Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

SZCZYPIOR szczypiorek

 

Liofilizowany szczypior zawiera potas, cynk, miedź i mangan. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych, wpływa również na utrzymanie zdrowych kości, włosów, paznokci, skóry oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Miedź pomaga w utrzymaniu pigmentacji włosów i skóry. Mangan przyczynia się do utrzymaniu zdrowych kości.


Szczypior

W 100g

W 30g (opakowanie)

GDA % (30g)

Wartość energetyczna

1230kJ/290kcal

369kJ/87kcal

4,35%

Białko

41g

12,3g

24,6%

Węglowodany

39g

11,7g

4,3%

Tłuszcze

8g

2,4g

3,4%

Potas

2520mg

756mg

37,8%

Cynk

5,1mg

1,53mg

15,3%

Miedź

0,7mg

0,21mg

21%

Mangan

5,3mg

1,59mg

79,5%

*% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej innych czynników. Od podanych wartościach w tabeli, skład minerałów, witamin może być większy lub mniejszy, zależny o urodzaju świeżych owoców. Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 


 

CZERWONA PORZECZKA porzeczka czerwona Porzeczka czerwona zawiera cynk, miedź i tiaminę. Cynk pomaga zachować zdrową skórę, pomaga: utrzymaniu prawidłowego widzenia, pomaga zachować zdrowe włosy, zachować zdrowe paznokcie.Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

CZERWONA PORZECZKA  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1135
Wartość energetyczna (kcal) 273
Tłuszcz (g) 1,2
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,2
Węglowodany (g) 36
Cukry (g) 1,8
Błonnik (g) 46
Białko (g) 6,5
Sól (g) 0,03


Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 


 

TRUSKAWKA truskawka Liofilizowana truskawka zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, jod, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 i C.  Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, dziąseł, skóry, zębów, kości. Pomaga ona również w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie i po intensywnych ćwiczeniach fizycznych.

 TRUSKAWKA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1378
Wartość energetyczna (kcal) 328
Tłuszcz (g) 4,1
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,2
Węglowodany (g) 56
Cukry (g) 14
Błonnik (g) 19
Białko (g) 7,2
Sól (g) 0,03

 
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 


  

GRUSZKA gruszka Gruszka zawiera witaminę E i ryboflawine. Ryboflawina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

 GRUSZKA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1485
Wartość energetyczna (kcal) 351
Tłuszcz (g) 1,2
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,2
Węglowodany (g) 75
Cukry (g) 11
Błonnik (g) 13
Białko (g) 3,6
Sól (g) 0,03


Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

WIŚNIA wisnia Wiśnia zawiera witaminę A i tiaminę. Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek, pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Witamina A również pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia i przyczynia się do właściwego metabolizmu żelaza.

 WIŚNIA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1525
Wartość energetyczna (kcal) 361
Tłuszcz (g) 3,0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,6
Węglowodany (g) 73
Cukry (g) 3,0
Błonnik (g) 7,4
Białko (g) 6,7
Sól (g) 0,06


Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

JABŁKO jablko Liofilizowane jabłko zawiera miedź, mangan, witamina E, B6 i C. Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mangan wpływa na tworzenie tkanek łącznych. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

JABŁKO  w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1487
Wartość energetyczna (kcal) 352
Tłuszcz (g) 2,8
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3
Węglowodany (g) 72
Cukry (g) 22
Błonnik (g) 14
Białko (g) 2,8
Sól (g) 0,04

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 


 

ZIELONY GROSZEK Liofilizowany zielony groszek zawiera cynk i niacynę. Cynk zwarty w liofilizowanym zielonym groszku pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadniczej, funkcji poznawczych, płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych. Cynk pomaga w prawidłowej syntezie białka, utrzymaniu zdrowych kości, zachowaniu zdrowych włosów i paznokci.

 ZIELONY GROSZEK

W 100g

W 30g (opakowanie)

GDA % (w 30g)

Wartość energetyczna

2528kJ/600kcal

758,4kJ/180kcal

9%

Białko

53,6g

16g

0,8%

Węglowodany

136g

40,8g

15,1%

Tłuszcz

3,2g

0,9g

1,2%

Cynk

5,6g

1,68g

16,8%

Niacyna

10,8MG

3,24mg

20,2%

*%Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej innych czynników. Od podanych wartościach w tabeli, skład minerałów, witamin może być większy lub mniejszy, zależny o urodzaju świeżych owoców. Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa -Lekarskiego PZWL.

 


 

JEŻYNA jezyna Jeżyna zawiera potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, a także pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych. Witamina C pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów.

 JEŻYNA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1491
Wartość energetyczna (kcal) 356
Tłuszcz (g) 6,0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 53
Cukry (g) <0,5
Błonnik (g) 29
Białko (g) 8,0
Sól (g) 0,04


 

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa Lekarskiego PZWL.

 


 

ŻURAWINA zurawina Żurawina zawiera witaminę E, która pomaga przed stresem oksydacyjnym. Żurawina w swoim składzie posiada witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Pomaga wutrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz wpływa na metabolizm białka i glikogenu. Witamina pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

 ŻURAWINA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1101
Wartość energetyczna (kcal) 264
Tłuszcz (g) 3,3
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0
Węglowodany (g) 39
Cukry (g) 24
Błonnik (g) 34
Białko (g) 2,6
Sól (g) 0,03

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.

 


 

 

MALINA malina Liofilizowana malina zawiera witaminy E, B2, B6. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ryboflawina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga utrzymać właściwy metabolizm żelaza. Witamina B6 wpływa na prawidłową produkcję czerwonych krwinek i pomaga w odpowiedniej syntezie cysteiny.
 

 MALINA w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1167
Wartość energetyczna (kcal) 280
Tłuszcz (g) 2,0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) <0,1
Węglowodany (g) 35
Cukry (g) 6,6
Błonnik (g) 44
Białko (g) 8,6
Sól (g) 0,03

 Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie "Tabel składu i wartości odżywczej żywności" wydawnictwa  Lekarskiego PZWL.